22 Jan 2021 . News
Pelaburan RM40b di Kedah

ALOR SETAR: Kedah bakal me­nerima pelaburan baharu mencecah RM40 bilion daripada Widad Business Group Sdn. Bhd. (Widad) bagi pembangunan projek-projek berimpak tinggi di Pulau Langkawi.

Menteri Besar, Muhammad Sanusi Md. Nor berkata, melalui pelaburan itu, syarikat berkenaan akan membangunkan kawasan seluas kira-kira 800 hektar di Padang Matsirat, Langkawi.

Menurutnya, sebanyak 90 peratus daripada pembangunan itu adalah di kawasan laut yang akan melalui proses tebus guna tanah.

“Pelaburan ini dalam tempoh 15 hingga 20 tahun, akan mencecah RM40 bilion dan difahamkan Widad turut mengadakan usaha sama dengan syarikat lain melibatkan pelaburan dalam dan luar negara bagi membawa projek baharu, kebanyakannya berkaitan pelancongan ke Langkawi.

“Kita anggap mereka serius kerana syarikat ini telah membayar yuran komitmen berjumlah jutaan ringgit kepada kerajaan negeri kelmarin, selepas mereka membangunkan 40 peratus kawasan tersebut,” katanya.
Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar selepas mempengerusikan Mesyuarat Exco di Wisma Darul Aman di sini, semalam.

Muhammad Sanusi menambah, Hasil Dalam Negeri Kasar (GDP) bagi pelaburan bernilai RM40 bilion itu pula dianggarkan berjumlah RM20 bilion setahun.

“Pembangunan projek itu melibatkan banyak sektor antaranya industri, komersial, sukan, hospital, universiti serta perumahan dengan kebanyakannya tertumpu kepada industri berimpak tinggi.

“Saya mengucapkan terima kasih dan tahniah kepada Pengerusi Eksekutif Widad, Tan Sri Muhammad Ikmal Opat Abdullah yang juga anak Kedah atas pelaburan ini,” katanya.

Sementara itu, Muhammad Ikmal dalam satu kenyataan berkata, selain meningkatkan status Pulau Langkawi sebagai destinasi pelancongan terkenal, projek itu juga membantu menarik kemasukan pelaburan asing.

“Pembangunan Widad@Langkasuka ini akan meran­cakkan ekonomi tempatan dan menyediakan lebih ba­nyak peluang pekerjaan untuk rakyat Malaysia.

“Bagi negeri Kedah, ia akan membantu meningkatkan pendapatan tambahan daripada pelancongan selain kenaikan nilai tanah di kawasan sekitarnya,” katanya.

 

 

Sumber : Utusan Malaysia – 21 Januar1 2021 (Khamis)