15 Sep 2020 . News
SDP NCER dijangka wujud lebih 160,000 peluang pekerjaan baharu

Inisiatif Pelan Pembangunan Strategik (SDP 2021-2025) Wilayah Ekonomi Koridor Utara (NCER) dijangka mewujudkan lebih 160,000 peluang pekerjaan baharu dan lebih 42,000 usahawan.

Dalam satu kenyataan, NCER memaklumkan, pelaburan terkumpul pula dijangka berkembang kepada RM146.5 bilion.

Menurutnya, perkara yang penting kepada rakyat adalah, purata pendapatan isi rumah dan pendapatan isi rumah median B40 di NCER, masing-masing dijangka mencecah RM10,500 dan RM4,200.

“Selari dengan agenda pemulihan ekonomi kerajaan, perancangan dan strategi mantap telah dilaksanakan di NCER bagi terus menangani impak pandemik COVID-19 pada keperluan sosioekonomi rakyat.

“Pelan Pembangunan Strategik (SDP 2021-2025) NCER yang menekankan pendekatan yang dinamik ini telah dibentangkan di Mesyuarat Mesyuarat Pihak Berkuasa Pelaksanaan Koridor Utara ke-23 (PB23) yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.
“SDP adalah rangka kerja yang mantap dan strategik yang menggabungkan situasi semasa di negeri-negeri NCER iaitu Perlis, Kedah, Pulau Pinang dan Perak bagi menangani impak pandemik tersebut,” jelas kenyataan itu.

Jelas kenyataan itu lagi, projek strategik, pelaburan berimpak tinggi dan program modal insan telah direka untuk segera menyelesaikan keperluan semasa rakyat dan perniagaan serta industri bagi mengurangkan jurang pembangunan antara bandar dan luar bandar.

“Kerajaan Pusat sedia maklum dengan pelbagai cabaran sosioekonomi yang dihadapi oleh negara dan berjanji yang kerajaan akan memastikan impak kepada rakyat akan diatasi melalui inisiatif yang telah dilaksanakan ini.

“Kerajaan telah menyediakan pelbagai bentuk bantuan dan sumbangan bagi mengurangkan beban rakyat.

“SDP juga selari dengan aspirasi kerajaan dan akan menjadi sumber yang sangat penting dalam menyokong dan memacu pemulihan ekonomi di wilayah ini menerusi pelaksanaan projek strategik dan program modal insan bagi mewujud dan mengekalkan pekerjaan bagi rakyat,” jelas kenyataan itu.

SDP sebelum ini menjangkakan NCER akan menjadi ekonomi bernilai RM300 bilion menjelang tahun 2025.

Bagaimanapun, disebabkan pandemik yang berterusan, sasaran berkenaan telah dianjak selama dua tahun lagi.

Namun, NCIA telah mencapai pelaburan direalisasi terkumpul berjumlah RM115.9 bilion sehingga Julai 2020, dan mewujudkan 140,000 peluang pekerjaan di NCER.

Muhyiddin hari ini buat julung kalinya mempengerusikan mesyuarat tersebut di Pulau Pangkor dekat sini.

Mesyuarat itu yang pertama kali berlangsung di luar Putrajaya dihadiri Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz; Menteri Besar Perak Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu; Menteri Besar Perlis Datuk Seri Azlan Man; Menteri Besar Kedah Muhammad Sanusi Md Nor dan Ketua Menteri Pulau Pinang Chow Kon Yeow.

Turut hadir Pengerusi Bersama (Industri) Kumpulan Industri Malaysia-Kerajaan untuk Teknologi Tinggi (MIGHT) Tan Sri Dr Ir Ahmad Tajuddin Ali serta Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Petronas Tengku Muhammad Taufik Tengku Aziz.

Sumber: Astro AWANI – Selasa, 15 Sep 2020