News

EMM 2.0 Dijangka Tingkatkan Hasil Padi Menjelang 2026

16 Feb 2022

PENDANG – Program Model Pengurusan Estet Padi (EMM) 2.0 yang dilaksanakan di Kampung Asam Jawa di sini disasarkan dapat meningkatkan purata hasil padi sehingga lapan tan per hektar bagi kawasan Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (MADA) menjelang 2026.

Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor berkata, purata hasil padi pada musim lepas di bawah program terbabit merekodkan hampir 4.7 tan per hektar.

Katanya, program yang menggunakan Sistem Pertanian Pintar (SPP) itu diharapkan dapat diperluaskan ke semua kawasan MADA di seluruh negeri Kedah.

“Program EMM 2.0 dilaksanakan di Kampung Asam Jawa, Pendang pada tahun 2020 sebagai kesinambungan daripada kejayaan Program EMM 1.0 yang diperkenalkan pada 2011.

“Ia melibatkan keluasan tanah seluas 64 hektar dan dikendalikan syarikat tempatan yang melibatkan penggunaan Internet Pelbagai Benda dan Revolusi Industri Keempat (IR 4.0),” katanya ketika ditemui selepas melakukan lawatan tapak Projek Estate Management Model (EMM) 2.0 di Kampung Asam Jawa di sini pada Selasa.

Sementara itu, Pihak Berkuasa Pelaksanaan Koridor Utara (NCIA) dalam satu kenyataan memaklumkan Program EMM 2.0 mampu meningkatkan kualiti dan kuantiti hasil tanaman padi sekali gus meningkatkan produktiviti pesawah di Wilayah Ekonomi Koridor Utara (NCER) menjelang tahun 2026.

“Program EMM 2.0 merupakan inisiatif strategik di bawah NCIA Agribio Economic Zone (NAEZ) yang melibatkan dua kawasan yang lebih besar iaitu Transkrian Agri Hub dan Chuping-Bukit Kayu Hitam Agri Belt.

“Program ini dijangka dapat memberikan impak yang besar kepada agenda sekuriti makanan nasional dan juga memberi impak pada B40 dalam usaha meningkatkan pendapatan dan taraf sosioekonomi rakyat di NCER,” katanya.

Source: Sinar Harian – 16 February 2022 (Wednesday)
ready to invest

READY TO INVEST?

Explore investment opportunities with us. Get in touch to learn more.

 

Contact Us

unlock the future

unlock the future

Explore what NCER has to offer and be part of the narrative that propels us forward.

 

View Reports